Bindevæv
der får os til at hænge sammen,
giver os vores form og struktur
og understøtter os funktionelt.
Hvorfor bindevæv er så vigtigt
Bindevævet er store hinder, der under huden dækker hele kroppen, og mindre hinder rundt om muskler, sener, brusk, ligamenter, knogler, organer, blodkar og nervehinder. Hinderne kaldes også fascier. Når en del af kroppen bevæger sig, vil kroppen som en helhed respondere. Det der dette væv, der funktionelt får hele kroppen til at ”spille sammen”.
En måde at forstå, hvordan vævet hænger sammen, er at forestille sig en appelsin, som er skåret over på tværs. Mellem de mange orange blærer fyldt med saft kan du se en masse hvide hinder, nogle helt tynde, andre kraftigere. Det netværk holder sammen på appelsinen. På samme måde binder vores bindevæv alle vores organer og strukturer sammen.
Vævet forbinder kroppen indvendigt fra top til tå som en våddragt. Når du hiver i den ene ende, trækker det i den anden, og ligesom en våddragt føles rar at have på, når den er våd, varm og eftergivelig, er den håbløs at bevæge sig i, når den er tør og stram. På samme måde er det med kroppens væv. En masse smerter og uforklarligt ubehag kan stamme derfra. Bindevæv er måske mere følsomt end muskler og knogler og integrerer kroppens struktur.
Bindevævet er nogle steder kraftigt, som i lænden og om senerne, der sidder fast på knoglerne. Andre steder er det spindelvævstyndt. Det er fuldt af nerveender og er dermed et stort indvendigt sanseorgan.
Dr. Masaharu Fukunaga opdagede i 2005 noget nyt i forhold til spændingen i en muskel. Han ville undersøge styrken i gastrocnemiusmusklen (lægmusklen) og opdagede, at det ikke er i selve muskelfibrene, der opstår spænding, men i vævet i og omkring musklerne, det intercellulære væv. Dette fik rigtig mange fagfolk til at få øjnene op for – og forstå – bindevævets vigtighed.
BINDEVÆV, SMERTER OG KROPSHOLDNING
Bindevævshinderne også kaldet fascier er kroppens største sanseorgan. Det forandres med tiden. Det ældes. Det kan strække sig, og det kan trække sig sammen.
Bindevæv påvirkes af stresshormonerne og tørrer ud og kan være hårdt, stift og uelastisk, og det kan være blødt, gennemtrængeligt og eftergiveligt. Det er dette væv, som organiserer, sammenbinder og strukturerer kroppens andre typer væv.
En del af kroppens immunforsvar findes ligeledes i bindevævet.
Man kan groft sagt inddele bindevævet i 2 kategorier/kvaliteter:
- De biomekaniske kvaliteter = Evnen til at give kroppen bevægelse, stabilitet, plasticitet og former kroppen.
- De biofysiske kvaliteter = Den bløde del af vævet kan forandre sig fra blødt til hårdt (flydende til fast) eller fra hårdt til blødt. Med den bløde del af vævet menes det netværk af proteinfibre, som også er indlejret i grundsubstansen.
I den aktive krop ændrer grundsubstansen sig hele tiden for at imødekomme kroppens behov.
Som vi vokser op, modnes og udvikler os, bliver vores bevægelser mere og mere formålsorienterede. Vi mister babyens evne til at udforske. Vi bliver mere effektive, men vores bevægelser bliver også mere ensformige. Det mere og mere ensformige og inaktive bevægemønster vil medføre øget stivhed og smerter i kroppen.
Efterhånden som dele af kroppen holder op med at bevæge sig og bliver lidt mere stationære, bliver vævet mere fast. Vi siger jo også, at man bliver ”stiv” med alderen.
En uhensigtsmæssig mængde fasthed sætter sig fast i det bløde væv. Og du kan opleve ubehag, smerter, træthed i et bestemt område, følelsesforstyrrelser og generelt stivhed i kroppen.
BINDEVÆVSBEHANDLING
Et sundt bindevæv har en god gennemstrømning, – generelt af væske, næringsstoffer til vævet, affaldsstoffer fra vævet og et bedre fungerende immunforsvar.
Det har indflydelse på din kropsholdning. Et usundt bindevæv har en lang række negative påvirkninger på din kropsholdning, som igen kan medføre smerter og ubehag i kroppen. Eksempelvis vil en stivhed i din fod influerer negativt på resten af kroppen og du vil måske kunne mærke det som spændinger i din skulder.
Din hud bliver også påvirket. Er det usundt og udtørret , kan det eksempelvis medføre at huden bliver rynket og ujævn.
Bevægelse skaber flow – flow skaber gode betingelser for bindevævet, som igen medfører bedre bevægelse og en sund kropsholdning.
GUA SHA – BEHANDLING
Gua sha er en unik metode i kinesisk medicin og en meget almindelig behandling i Asien. Det er en teknik, hvor der skrabes, med et redskab (af fx jadesten, keramik el. metal) på huden, for bl.a. at åbne blokeringer og frigive affaldsstoffer. På kinesisk betyder ”gua” skrabe eller at skabe friktion på overfladen og “sha” henviser til de eksemlignende mærker der forekommer på det område der et blevet skrabet. En person kan have mere eller mindre sha, afhængigt af omfanget af stagnation/hævelse som findes i hudmembranet. Det er almindeligt at finde sha i nakke/skuldre/ryg/arm.
Denne skrabeterapi udføres på hud og muskler med dårligt blodomløb, hvilket har forårsaget smerte eller stivhed. Ofte skrabes langs meridianer eller akupunkturpunkter på kroppen, som er i direkte kommunikation med organerne inde i kroppen.
Fordelene ved gua sha er mange: Cirkulerer stillestående blod, øger cirkulationen til hud og muskler, opløser kroppens toksiske affaldsprodukter (affaldsprodukter i vævet, der forårsager smerte), leder nyt blod til stillestående væv. Ved gua sha behandlingen sker et “brud” i underhudskapillærerne og rødme forekommer. Rødmen kan variere i farve afhængigt af hvor dårlig cirkulationen er i det pågældende område.
Gua sha er meget effektivt ved stive og ømme muskler, smerter, åndedrætsbesvær, hovedpine, ischiassmerter, lændesmerter, tennisalbue m.m.
Gua sha er en sikker og pålidelig metode uden bivirkninger. Man må dog være opmærksom på at der kan opstå kraftige røde eller blå mærker. Dette et helt normalt og mærkerne forsvinder hurtigt igen.
ANSIGTS-GUA SHA
Gua sha kan også udføres i ansigtet. I ansigtet udføres behandlingen dog meget mere skånsomt. Hos os bruger vi jadesten. Først bruges en lille fin afrundet jadesten til at skrabe meget blidt i ansigtet. Dette gøres for at løsne op i bindevævet og skabe cirkulation, fjerne affaldsstoffer og tilføre næringsstoffer til vævet. Efter vi blidt har skrabet ansigtet laver vi lymfedrænage, hvor vi med en lille rulle lavet af jadesten nærmest skubber/ruller ophobet væske tilbage i lymfesystemet. Spændinger fjernes, ujævnheder/rynker reduceres og huden fremstår frisk og glat og huden får en smuk glød. Du har mulighed for at købe ansigts-gua sættet hos os i vores klinik, så kan du fortsætte behandlingen hjemme.
KLINIK LA MANO OG BINDEVÆVSBEHANDLINGER
I Klinik La Mano (KLM) har vi et stort fokus på bindevæv (fascia).
Dette er en lille introduktion til vores tilgang til behandlinger, hvor bindevæv inddrages.
Vores fokusområde
Helt specifikt har vi fokus på de posturale, strukturelle og funktionelle strukturer og sammenhænge mellem alle dele af kroppen, med specifikt fokus på bindevævets indflydelse på de områder og hvordan de områder bindes sammen via bindevæv på kryds og tværs.
Mange kroppe har opbygget flere ubalancer over tid og de ubalancer er ofte årsag til mange spændinger og problemer rundt om i kroppen. Mange gange er det ikke åbenlyst hvad der skaber langvarige og specielt dybtliggende spændinger, med mindre vi inddrager bindevævet og hvordan det influerer på vores kroppe. Stort set alt sætter sig i bindevævet, som så spreder påvirkningerne. Spændinger sidder i bindevævet.
Vi har også fokus på hvordan psykiske og emotionelle tilstand kan påvirke kroppen og bindevævet og sætte sig som fysiske gener.
Vores viden
Vi har en bred vidensbase til at udføre vores behandlinger.
Det være sig fysiurgisk massage, healingsmassage (der er en psykoterapeutisk massagebehandlinger), psykoterapi, pilates der også har fokus på bindevæv og bevægelse, samt bindevævs teknikker der ligger tæt op ad kranio sakral terapi.
Mest af alt har vi vores viden om bindevæv og behandling fra “Anatomy Trains” ved Thomas W. Myers, der er en af frontløberne i forskningen inden for bindevæv og behandling, samt at følge med i andet forskning indenfor fascia.
Behandlingsformer
I vores behandlinger bruger vi et mix af stræk, strukturelle integrationsteknikker med udspring i Anatomy Trains (som har rødder i Rolfing), massage, remodellering af bindevæv, Gua Sha, cupping, T.R.E. o.a. alt efter behov for at løse op i spændinger og rette op på ubalancer.